Ölbryggning

Brygg öl hemma! För att brygga ditt eget öl behövs vatten, malt, eller maltextrakt, humle och jäst. Du kan göra det hur enkelt som helst eller så komplicerat du önskar. Vi börjar med det enklaste. Färdighumlat maltextrakt på burk eller färdiga påsar, från bl.a. Coopers, Woodforde's, Brewferm, Muntons eller Mangrove Jack´s, dessa behållare med maltextrakt är redan humlade och blandas ut med vatten enligt instruktion, vill man göra ölet något starkare går det att tillsätta mer maltextrakt i form av flytande maltextrakt "LME"(liquid malt extract) eller torr maltextrakt "spraymalt", DME (dried malt extract).

Vill man gå ett steg längre i sin hembryggning och blanda råvarorna själv så rekommenderar vi antingen ett nybörjarkit där man gör 4L öl enligt metoden extraktbryggning med stöpning av specialmalt. Humlen tillsätts själv under koket, Nybörjarkite finns i dagsläget i 5 olika varianter, så man kan testa sig fram till sin favorit. Extraktbryggning är det många som stannar vid och går inte hela steget till helmaltsbryggning, då det inte krävs lika mycket utrustning. För att brygga extraktbryggning rekommenderar vi att minst ha en kittel eller kastrull som rymmer minst den volym du tänkt brygga, något att snabbt kunna kyla vörten efter kok som t.ex. en kylspiral.

Sedan behövs även en jäshink, vattenlås, hävert, flaskor att ha det färdiga ölet i, kronkapsyler, en kapsylerare samt rengöringsmedel och desinfektionsmedel. Extraktbryggning görs enklast genom att hela vattenmängden plus den mängd som avdunstar genom kok, vanligtvis 10-20% i timmen, och maltextraktet blandas kallt. Sedan kokas det under 1 timme varpå humle läggs i. Humle som kokas i 60 minuter ger en beska till ölet, humle som kokas 20-30 minuter ger mer smak av humlen. Kokas den i 1-10 minuter så framhävs mer av humlets arom. Bra nybörjarrecept och hur du bäst brygger med extrakt finns i flertalet av de böcker vi tillhandahåller inom ölbryggning.

Vill man däremot göra öl från grunden så rekommenderar vi helmaltsbryggning. I helmaltsbryggning genomför man några fler steg och processer än vid extraktbryggning samt att det krävs lite mer utrustning. Helmaltsbryggning börjar med att man blötlägger malt i vatten vid en temperatur på ca: 64-68 grader i ca: 1 timme, under den tiden konverteras stärkelsen i malten till jäsbara sockerarter. Sedan separerar (lakar) man ut vörten från malten, vanligtvis görs detta men någon form av sil, detta går att göra med bland annat, BIAB (Brew In A Bag) som är en sorts stor humlepåse eller maltpåse i nylån, med en bazooka eller välvd falskbotten monterad i en kastrull eller kokkärl eller någon av våra automatiska bryggverk så som Grainfather eller BeerKing.

När vörten är uppsamlad ska den kokas i 60 minuter varpå humle tillsätts. När koket är klart ska den kylas, detta görs enklast via en kylspiral i koppar eller rostfritt. När vörten är kyld till rätt temperatur ska den jäsas i jäshink. Tillsätt antingen flytande färsk jäst från White Labs eller torrjäst från Fermentis eller Danstar Lallemand. När det jäst klart ska den antingen sättas på flaska eller partyfat med lite extra socker för att skapa kolsyra, detta görs enklast med carbonation dropps från Muntons eller Coopers, eller så sätter man det färdiga ölet på ölfat av corneliustyp, varpå man kolsyresätter ölet med kolsyra via en sodastream patron och regulator, så kallad fatölsanläggning, för att få över det färdiga ölet från jäshink till fat eller flaska används enklast en pumphävert.

Vill man avancera i sin bryggning så har vi ett stort utbud av tillbehör för dem som vill bygga sina egna bryggverk. Vi har även bryggsalter som t.ex. kalsiumsulfat, kalsiumklorid, magnesiumsulfat och kalsiumkarbonat, samt mjölksyra. Vi har även ett stort utbud av jäst, både torr och färsk flytande, vill man även göra förkulturer på jäst har vi E-kolvar samt magnetomrörare. Vi har ett stort utbud av humle från Europa, USA samt Nya Zeeland. Samma gäller för malt, där har vi en mängd basmalter att välja mellan, både vanlig samt ekologisk, ett stort utbud av specialmalter i form av crystalmalt och karamelmalt från Tyskland, England samt Belgien. Vi har även flera rostade maltsorter samt korn och havreflingor.

Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 261-280 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering
  1. Snabbkoppling JG 3/8" - 3/16" VinkelSnabbkoppling JG 3/8" - 3/16" Vinkel
    Snabbkoppling JG 3/8" - 3/16" Vinkel
    43 kr
  2. Gas fördelare enkel Gas fördelare enkel
    Gasfördelare enkel
    Rating:
    20%
    76 kr
  3. Gas fördelare 2 vägsGas fördelare 2 vägs
    Gasfördelare 2 vägs
    Rating:
    100%
    209 kr
  4. Gängad Kulkoppling Gas 1,4" MFLGängad Kulkoppling Gas 1,4" MFL
    Kulkoppling Gängad Gas 1,4" MFL
    98 kr
  5. E-Kolv 2 literE-Kolv 2 liter
    E-Kolv 2 liter
    Rating:
    70%
    191 kr
  6. Bryggsocker 25 kgBryggsocker 25 kg
    Bryggsocker 25 kg
    Rating:
    83%
    990 kr
  7. Maltodextrin 25 kgMaltodextrin 25 kg
    Maltodextrin 25 kg
    1 653 kr
  8. Fermentegg 60 L SPEIDELFermentegg 60 L SPEIDEL
    Fermentegg 60 L SPEIDEL
    3 858 kr
  9. Braumeister 20 LBraumeister 20 L
    Braumeister 20 L
    17 531 kr
  10. braumeister bryggverk rea braumeister bryggverk rea
    Braumeister 20 L - SKYLTEX
    17 531 kr
  11. Best Pilsnermalt 25 kg KrossadBest Pilsnermalt 25 kg Krossad
    Best Pilsnermalt 25 kg Krossad
    489 kr
  12. Pilsnermalt Hel 25 kgPilsnermalt Hel 25 kg
    Best Pilsnermalt 25 kg Hel
    Rating:
    100%
    439 kr
  13. Caramel Aromatic 25kg HelCaramel Aromatic 25kg Hel
    Best Caramel Aromatic 25 kg Hel
    440 kr
  14. Pale Alemalt hel 25 kgPale Alemalt hel 25 kg
    Best Pale Alemalt 25 kg Hel
    Rating:
    90%
    449 kr
Visa som Rutnät Listvy

Artiklar 261-280 av 284

Sida
per sida
Sätt fallande sortering