Del 1 - Översikten

Att brygga öl är uppdelat i fem steg; mäska, laka, koka, kyla och starta jäsningen. Dessa steg är nästan alltid en del av bryggdagen vid helmaltsbryggning. Självklart finns det många undantag och specialregler, men här kommer vi fokusera på grunderna och förhoppningsvis få just dig, nybörjaren att förstå alla dessa steg. Så att du kan kasta dig in i denna nya och smått magiska värld.

 

Del 2 – Att Mäska

Enkelt sagt så är mäskning handlingen man gör när man blötlägger malt. Vattnet har olika temperatur beroende på vad bryggaren vill åstadkomma. Den vanligaste temperaturen är 66 grader Celsius. Men någonstans mellan 64 och 72 grader fungerar bra. En typisk tid för mäskning är 60 minuter. Man brukar kalla detta för en mäskrast. Och just mellan 64 och 72 grader brukar kallas försockringsrast.

Man använder generellt 3 liter vatten per kilo malt man ska mäska. Så har du 5 kilo malt blir det 3 * 5 = 15 liter mäskvatten.
5 kilo malt ger 20 liter normalstark färdig öl, så alla exempel kommer utgå från bryggning av 20 liter. Vill man göra mer eller mindre så är det fritt fram att dela eller dubbla siffrorna.

Så, hur gör man då? Jo, värm ditt mäskvatten tills det är cirka 5 grader varmare än den temperatur du vill mäska i. Vi vill mäska i 66 grader och värmer därför vattnet till 71-72 grader för att kompensera för att malten är kallare än vattnet.
Du har din krossade malt i en 30 liters jäshink. Sen häller du över dina 15 liter mäskvatten över malten och rör om med en slev modell större. Se till att all malt är lös och inte i några klumpar.
Plaska inte, syre är din fiende i det här steget.
Ta temperatur på mäsken, ligger den nära våra 66 grader? Bra. Sätt på locket på hinken. Ställ den någonstans varmt, någonstans med golvvärme är inte dumt eller vid ett element. Låt stå i 60 minuter.

 

Del 3 – Att Laka

När vi mäskat i 60 minuter är det dags att laka. Att laka är att dra ut socker ur den mäskade malten.
När vi satt mäsken på 60 minuter behöver vi värma vårt lakvatten. Hur mycket lakvatten behövs då?
Eftersom vi vill ha 20 liter öl färdigt så behöver vi koka cirka 25 liter vört. Men detta kan variera lite, beroende på vilken effekt din spis/kokplatta har. Malten suger åt sig cirka en liter vatten per kilo. Så utav våra tidigare 15 liter återstår nu bara 10 liter. Alltså behöver vi tillsätta 15 liter vatten för att få 25 liter vört att koka.

Ett av många sätt att laka på är en så kallad hink i hink lakning. Du behöver 2st 30 liters hinkar, en kran och en borrmaskin.
Den första hinken sätter du kranen i. Du kan köpa hinkar som är färdigborrade med kran installerad. Men om du nu inte vill göra det, behöver du borra ett 25mm hål så långt ner du kan i hinken och skruva fast kranen där. Tänk på att du behöver få plats med muttern till kranen på insidan.

Hink nr 2 ska bli ett stort durkslag. Med borrmaskinen borrar du väldigt många 3mm hål i botten på hinken. Detta kan ta en lång stund, men ge inte upp, allt slit är värt det när du provar din första öl!

Hink 2, den med väldigt många små hål i, placeras i hink 1. Och nu är ditt lakkärl klart.

När mäskningen är klar placeras mäsken i lakkärlet, börja med att överföra så mycket malt som möjligt. Ta vätskan sist. Och även här försöker vi att plaska så lite som möjligt. När det är klart är det dags att tillföra vårt lakvatten. Viktigt är att vattnet inte är varmare än 80 grader, detta för att det sägs att för varmt lakvatten extraherar tanniner ur malten.
Om allt vatten får plats, och det bör det göra om du följt mina instruktioner, så tillsätter du dessa 15 L i lakkärlet och rör om. Sätt på ett lock och låt det stå i 10-15 min för att sätta sig.

Sen är det dags för själva lakningen. Börja med att tappa ur några liter långsamt ur kranen. Häll tillbaka dessa, lugnt och försiktigt överst. Meningen med det här steget är att vörten ska klarna. Så tappa ur lite mer än den volym som ryms i utrymmet mellan hinkarna. Eller tills du tycker vörten klarnat från maltrester.

Nu är det bara att tappa ur vörten. Det kan vara bra att tappa ner i en graderad hink. Då blir det lättare att veta hur många liter du fått ut. Du vill ju ha 25 liter innan du kokar. Om du inte får så mycket kan du värma upp så många liter som saknas och hälla överst i lakkärlet.

 

Del 4 – Att Koka

Och nu har du 25 liter vört. Allt detta ska kokas. Så då behöver du en kastrull som är minst 25 liter. Men jag skulle rekommendera en kastrull på 30 liter för utrymmets skull. Du vill kunna få till ett rullande kok. Det behöver inte stormkoka men det ska röra på sig.
Så, hur brukar man tänka på koket då? Jo, man brukar normalt sett koka i 60 minuter. Och det är i koket man tillsätter humlen. Och det brukar man kalla ett humlegiv. Man delar generellt in given i; beskagiv, smakgiv och aromgiv.
Ju längre man kokar humle desto mer beska ger den till ölen. Till en viss gräns. Efter 60 minuter händer inte så mycket mer. Smakgivet är efter 30 minuter och håller i sig i 30 min. Cirka. Aromgivet är sist. De sista 15 – 0 minuterna.

 

Del 5 – Kyla och Jäsa

Efter att man kokat så gäller det att så snart om möjligt kyla ner vätskan till den temperatur jästen vill ha. Cirka 18C eller rumstemp för ale och 10-12C för lager. I vissa temperaturer, t,ex 30-45 frodas vissa bakterier som finns i luften mm. Så för att slippa att få en infekterad öl så kyler man sin färdigkokta vört så snart som möjligt. En kylspiral är nog lättast. Den är oftast i koppar eller rostfritt och stoppas ner i koket en kvart innan slutet på koket. För att desinficera den. Sen kopplar man den till en kran och spolar kallt vatten genom den. På så sätt kyls vörten snabbt. För mig tar det cirka 20 minuter. Kylspiraler finns att köpas i välsorterade bryggbutiker.

När vörten är kyld till rätt temperatur så häller man över vörten i sitt desinfekterade jäskärl och mäta sockerhalten med en jäsningsmätare(hydrometer, densitetsmätare mm). Sen ska man syresätta vörten. Detta är det enda tillfället fram tills nu som det är okej att plaska med vörten. Och även efter. Jästen behöver nämligen syre för att föröka sig. Antingen kan man sätta på locket och skaka kärlet våldsamt under 5-10 min eller så kan man använda sig av en diffusionsten med filter på.

Sen tillsätter man jästen. Ställer jäskärlet på ett mörkt ställe med jämn temperatur. Undvik fönster, element och golvvärme. En källare eller garderob kan fungera bra.

En bra tumregel är att låta kärlet stå orört i 2 veckor. Förutsatt att det börjar jäsa och bubbla.

Efter dessa 2 veckor så ska ölen tappas på flaska och kolsyrejäsas. Men först mäter man igen med sin jäsningsmätare för att få veta alkoholhalten. Rengör dina flaskor noggrant och avsluta med ett desinfektionsmedel, typ Star San.
För att få kolsyra tillsätter man socker till ölen. Antingen använder man något som heter Carbonationdrops eller så gör man en sockerlag och tillsätter till ölen innan man häller ner den i flaskorna. Man tillsätter någonstans mellan 5-8 gram socker per liter öl. Gör Sockerlagen med så lite vatten som möjligt. Jag flaskar från en speciell hink med kran. Jag häller i min sockerlag i botten på den innan jag överför ölen. Detta gör att socker och öl blandar sig bra och man slipper få en ojämn kolsyresättning.
Låt flaskorna stå i rumstemp i 2 veckor innan du ställer in dem i kylen. Vissa stilar kan behöva mogna ett tag till. Men normalstarka öl brukar vara klara vid det här laget. Öppna en och se efter!