Ostkultur Taleggio

I lager Vikt: 200 g
SKU
KJ100
Snabb överblick
Oskultur för att göra ost i form av taleggio hemma! Ostkulturen räcker för 10 liter mjölk.
72 kr
 

Garanterad och trygg e-handel

Taleggio är en halvmjuk, krämlig och mild ostsort med lätt syrlig smak. Att inte älska taleggio är näst intill omöjligt, tror vi – så varför inte prova att göra din alldeles egen taleggioost hemma i köket?

Taleggio fick sitt namn efter dalen Val Taleggio som ligger i norra Italien – den passar därför utmärkt i italienska maträtter såsom topping på pizzan eller varför inte blanda ner den i en härlig pasta? Det går såklart också utmärkt att servera den som den är, men ett glas rött till kan starkt rekommenderas.

SÅ HÄR GÖR DU:

  1. Värm mjölk till 72℃ i 15 sekunder.
  2. När mjölkens temperatur ligger på 42℃ är det dags att lägga i kulturen. Låt sedan inkubera i 10 minuter.
  3. Blanda, och när koaguleringstemperaturen är 38℃, tillsätt Mirror eller Precor White kalvpasta. Ostmassan är klar efter 18-20 minuter.
  4. Skär ostmassan så att den delas i skivor och sedan i kuber med stor försiktighet och låt den sedan vila i 10 minuter.
  5. Ta av lite vassle och arbeta ostmassan tills bitarna har storleken som en valnöt. Skaka sedan ostmassan utan att bryta den i cirka 5 minuter och lägg försiktigt degen i fyrkantiga eller rektangulära formar.
  6. Håll dem vid en temperatur på 35℃.  Efter 20 minuter är det dags att vända samtidigt som osten alltid måste hållas varm.
  7. Andra vändningen gör du efter 50 minuter.
  8. Vänd igen efter ett par timmar och lägg osten i cellen vid en temperatur på 7℃ med 80 % cellfuktighet.
  9. Nästa dag vänder du osten igen, och efter 10 dagar är osten klar. Då kan du slå in den i papper.

 Saltning i saltlake 18% NaCl i ca 2 timmar för varje kg ost.

PGW erbjuder ett flertal olika ostkulturer som ger dig möjligheten att göra egen ost hemma – utan krusiduller. Vi har bland annat ostkultur för att göra mozzarella, getost och färskost!

Tips!
Om du vill imponera på någon lite extra kan du alltid ge bort ost som en födelsedagspresent eller inflyttningspresent. Det kommer garanterat bli uppskattat!

 

0
Rating:
0% of 100
Write Your Own Review
Du recenserar:Ostkultur Taleggio
Ditt betyg
Ofta Köpt Tillsammans
Totalt pris